menu

PROJEKAT Hotelsko apartmansko naselje Mona na Ćaldovića brdu u Sirogojnu
TIP PROJEKTA Programsko arhitektonsko urbanističko rešenje
VELIČINA 600 ari
INVESTITOR Privatni Đ. M.
LOKACIJA Sirogojno, SRB
GODINA 2007.

Hotelsko apartmansko naselje predstavlja savremenu urbanističku celinu koja je nastala evoluiranjem arhitektonskih objekata od tradicionalne brvnare i polubrvnare, poštujući sve specifičnosti sredine, klimatske uslove, istoriju, tradiciju, oblikovanje, način razmišljanja kroz ideju, koncepciju, filozofsku misao.
Kompleks se nalazi na izuzetno delikatnoj lokaciji u Sirogojnu, neposredno uz „Staro selo” – muzej na otvorenom, sa kojim se ogleda.
Ćaldovića okućnica – na samoj lokaciji predviđena je revitalizacija stare okućnice, koja bi postala deo turističke ponude, omogućavajući gostima da tu provedu jedan dan vrativši se u vremenski period koji ona predstavlja, sa mogućnošću da tu vide, probaju, žive način života ljudi iz XIX veka (radionice – grnčarska, kačarska, kovačka; objekti za spremanje i čuvanje hrane – mlekara, pekara, mišana; restoran nacionalne kuhinje, glavna kuća sa muzeološkom, suvenirnica…)
Smeštajne jedinice tipa 1 – kuće apartmani – kuće sa dva lica, predstavljaju savremenu interpretaciju “lica” starih brvnara. Imaju direktan kolski pristup, sopstveni parking, povezani su toplom vezom sa glavnim objektom.
Smeštajne jedinice tipa 2 – paviljoni – ovakav način organizacije omogućava grupisanje jedinica po potrebi. Najmanja jedinica je hotelska soba sa 2 kreveta, kupatilom i pripadajućom terasom. Mogu se spajati 2 sobe po potrebi. Može se dodavati prostor za dnevni boravak tako da ona tad prerasta u apartman. Određenom broju jedinica može se dodati prostor sa kaminom pod transparentnim krovom koji predstavlja savremenu interpretaciju nekadašnjeg ognjišta.

Projekat radili: miu arhitekti + Suzana Lijeskić, dia i Božidar Lijeskić, dia